mandelmann

Mandel! Roligt nästan jämt!

Mammas bebis e sjyyyyk!

Lilla massan...
 
I måndags vaknade Mandel med hälta och 39,7 i feber. För er som inte vet så mycket om hundar kan jag säga att det är mycket!
 
Så det blev att ringa ringa ringa till alla veterinärer man känner och försöka få tag i någon. Vet inte om nui märkt det, men det är semestertider... Till slut fick vi tid hos Kristianstad Vet. Klinik.
 
Stackars Massa var så dålig, han märkte inte ens när han var kissnödig utan blev en liten valp som plötsligt satte sig ner och gjorde en inte så liten pöl. Då har man minsann hög feber.
 
Väl på kliniken togs 3 rör med blod, som visade på en "jätte infektion" (veterinärens ord!). Bot: 10 dagar antibiotika och 7 dagar med febernedsättande och smärtstillande.
 
Han har nu fått 3 dagars dos och är tokigt frisk (påstår han)... och jo, tokig är han i alla fall. Sover mycket, men när han är vaken är han precis som vanligt! Skönt det, men han får allt vänta med att börja göra saker, i alla fall tills han inte går på medicinus mer!
 
Vilket innebär: ingen apporteringskurs på söndag, och ingen tävling på torsdag... Buh!
 
Så medan Mandel kureras surfar jag runt, och blev av http://bitterheterna.blogspot.se/ tipsad om den här bloggen: http://www.ahandycandy.blogspot.se/ som är JÄTTEROLIG! Blir helt till mig i brallan och vill börja pyssel-dekorera både mig själv och huset!
 
Nä, nu står Mandel här och tjatar på mig. "Mamma, göra något, göra något göra något NUUU!" Så får jag förklara IGEN att han är sjuk...
 
Mandel med bandage och feber...

Oh baby baby, it's a varm vääärld! It's hard to get by without a kyltääääcke!

Idag och igår har det varit mycket varmt här i världen, så ikväll på träningen provade vi nya kyltäcket "Thermo Master", inköpt på Hööks.
 
Det var ok, mer än ok faktiskt. Man ska blöta ner det, krama ur tills det inte droppar mer och sedan är det klart att användas!
Minus: lite jobbigt att blöta ner och krama ur, kylduken är betydligt lättare. Passformen är bra, men halkar ibland lite på sniskan. Rättar dock till sig snabbt!
Plus: snyggt! Och kyler bra. Mandel är visserligen van vid täcken och dylikt, men han bryr sig inte minsta lilla om täcket, som är rätt tungt av vatten ändå. Och så här snygg är han i det:
 
Vi får passa på att ge favvis-bollen lite cred när vi ändå är igång, den är inköpt på Teba och piper på utandningen, fantastiskt! Man kan alltså trycka till, kasta iväg och den piper uppe i luften!
 
 
Ja, det var allt från oss idag!
 
Och så: jag älskar mamma jättemycket, jag lovade att skriva det om hon flyttade sig från datorn. Vissa löften håller jag, inte alla, men vissa!

Spårhelg och Mandel fick kvalster i sin näsa...

Nu när jag vräkt ur mig ska jag berätta om helgen, som var helt helt fantastisk!
 
Klubben hade ordnat spårhelg för duktigs tränare från Ystad, Lars och Daisy Persson.
 
Jag gillar att träna Mandel, men extra extra roligt blir det när tränarna ger oss så mycket beröm så vi rodnar, vilket hände i helgen! "Oj en sån spårhund! Oj ojoj, så bra han är!" och min absoluta favorit:
 
"DET ÄR TUR FÖR OSS ANDRA ATT NI INTE HAR KOMMIT IGÅNG OCH TÄVLAT PÅ RIKTIGT ÄN!" Oooooh!
 
Pirr i magen så glad och stolt blir man över bebisen!
Tyvärr gick det inte lika bra nästa dag, då slutade han spåra och börja plötsligt andas konstigt. Efter lite vila fick han gå på de igen och det gick bra 5 meter, sen gjorde han samma sak igen. Efter ytterligare vila lyckades han hitta en pinne, så då sluta vi. "Kvalster", sa nån. Va, är min hund kvalster-allergiker??? Say whaaaat?
 
Men nä, de va inte så dom mena. Han har något som heter noskvalster, så nu ska han behandlas i 3 veckor osså får vi hoppas de blir bättre...
 
Så ska jag inte glömma att säga GRATTIS till storasyster som gift sig! Fin-fint som snus ska de va!

'Cause "why in the world would anybody put chains on me?"

Detta är ett väldigt personligt, lite argt och smått cyniskt inlägg, kombinerat med boktips.
När jag och mor var på Teneriffa i höstas köpte jag med mig Bitterfittan av Maria Sveland. Låg vid poolen och sträckläste, avbröt mig då och då för att dela med mig av visdomarna till mamma.

Idag passade jag på att njuta av solen och dyka ner i samma bok igen.

Mycket möjligt att Maria Sveland inte menat så här alls, men jag vill berätta hur jag känner det när jag läst denna.

Bokens huvudperson är 30-åriga Sara, en kvinna med bra jobb, man som vill leva jämställt och en son. Hon är dödens trött och åker till Teneriffa för en veckas semester. Vart hon än kommer möts hon antingen av "fy vilken dålig mamma du är som lämnar man och barn!" eller "trevligt för dig!". 

Hon skäms för att vara gift, eftersom hon inte tror på äktenskapet som så och hatar det som institution. Hon var på väg att skilja sig när barnet var ett halvår efter att ha varit lämnad med honom ensam eftersom mannen "måste jobba". Först när han varit pappaledig i 2 månader och förstod vad det innebar att ta hand om en liten bebis kunde de mötas igen. Men medan han applåderas för att ha tagit ut sin pappa-ledighet får hon skuldkänslor för att hon inte varit hemma mer.

På något vis bekräftar boken det jag misstänkt en längre tid: Vill du vara fri (eller leva jämställt) och lever i en relation får du kämpa så in i helvetet, varje timme varje dag!

Tanken gör mig livrädd, jag vill inte vill inte vill inte! Aldrig nånsin nånsin ska någon bestämma över mig, aldrig nånsin vill jag behöva böja mig för någon annans vilja eller anpassa mig efter någon. Aldrig nånsin vill jag ta hand om disken eftersom jag jobbar kortare dagar, aldrig aldrig städa undan någon annans kaffekoppar, hålla reda på någon annan överhuvudtaget! Jag VILL INTE! Så jag tänker inte!

Jag vägrar bli kär, för kär=tvåsamhet=anpassning. Vägrar! Och jag kan bli helt kallsvettig när jag tänker på att OM jag blir kär, då har jag plötsligt inget val längre. 

Har du svårt att förstå hur jag menar? Lyssna på "Easy". Eller läs Bitterfittan, som visserligen har ett lyckligt slut, men tänk då efter hur man får kämpa för att komma dit, inte bara en gång, utan varje dag...

Och jag vill inte det.

Djur i ur o skur!

Hemkommen från Kolmårde-resa! Åh vad jag vill bli djurskötare. Fina fina djuren! Det både regnade och sken sol på oss när vi var där, lagom varmt med andra ord. Här kommer lite fin-fajna bildor!

 Denna Herr Björn var en riktig teaterapa! Han showade loss ordentligt och kastade bollar och slog kullerbyttor och allt möjligt!
 Detta är en dhole, eller (som det också kallas) asiatisk vildhund. Riktigt balla! Och stora! Som en labbe ungefär. Och de hade valpar, gullegull!
 För er som aldrig träffat en noshörning, de är stora! Fy sjutton!
 Denna sötnosen är en röd panda. Egentligen är de närmre släkt med tvättbjörnen än med pandan. Gölliga är de iaf!
 Zebror. Man kan tro att de är rätt så lika hästar, men nix! Man har månag gånger försökt tämja zebror, men det går inte. Något jag noterade var de stora öronen...
 Här är något till pappsi! Skulptur+trädgård! Detta överbevuxna tigeransikte fanns utanför ingången till tigrarnas hem.

Och vi asvlutar med lite bilder på mina nya favoriter, getter:
 Fröken get!

 Lillfisen get hade så söta små horn!

 Mor get med sina bebisar!

 Och en mycket lycklig Agnes med en söt liten geta-gris!

Och väl hemma idag tog jag en ridtur, då har lilla fru Rådjur i vår skog fått bebis! Ett litet kid som skutt-hoppade efter mammsi sin!

Mitt goda jag vann! Ett tag...

Vaknar kl 06.45 av att tlefonen ringer, så där konstant som bara kan betyda 2 saker- hästar på rymmen, eller att mamma vill något. Visade sig vara det senare, och hon ville påminna om att jag lovat att ta bilen till verksta'n kl. 07.00. Ops! Sagt och gjort, byta pyjamasbyxorna mot ett par mjukisbyxor (det är faktiskt lite skillnad...), in med Mandel i bilen (så man har nåt att göra medan man väntar) och racerfart till verkstaden! Kom fram 5 min för tidigt, till och med.

"Hur lång tid kommer det ta?" en försynt fråga... "2 timmar!" oj.

Jaha. Byn är trevlig, men där händer ju inte så mycket en torsdags morgon. Kolla i Hembygdsgården om deras kafé var öppet så man kunnat få sig en bit macka, men nä... Däremot, ett skjul! Kanske man skulle krypa ihop i ett hörn och sova lite? Hm. Väger fördelar (sova!) mot nackdelar (folk som ser mig kommer tro jag är en bag-lady, fast utan bag, och kankse ringa polis.). Nix! Det goda segrar och jag går en promenad med Massan istället. En promenad på 2 km. På tom mage. I backar. Mnpfh...

När promenaden är avklarad står skjulet där. Mm, kura ihop sig med Mandel som lilla skeden och värmekälla, ena armen som kudde och jackan som täcke... Heaven! Men nej, jag står fast! Tänk hur pinsamt det skulle vara om någon hittade mig där, faktiskt...

Gick bort till verksta'n, och halleluja, bilen var klar!

Hemåt hemåt! Väl där kurar jag ihop mig i min egen säng och sov en stund.

I morgon bär det av mot mammas 50-årspresent, Kolmården! Jippie! Nyfödda bebisar, av den söta sorten, dvs djurbebisar.

Mandel och resten av vår vilda flock ska inkvarteras på pensionat. Shit pomm fritt! Så idag ska jag packa till mig, rätt så lätt, men också till Mandel! Säng, råtta, mat, kanske ska slänga med mina pyjamasbyxor så något luktar mamma, tjena tjena, ja vad packar man egentligen första gången bebisen ska sova borta själv??

Mandel <3 Ted

Mandel gjorde igår debut på "Barn med hund"! Lånade ut mitt lilla hjärta till Ted, som var jätteduktig!

De tränade tillsammans i en halvtimme och sedan in i ringen. Där gjorde de precis som de skulle och vann: rosett, tuggben, kexchoklad och reflex! Grattis!

 

Duktiga duktiga!

Människor!

Något jag aldrig slutas förundras över är vad folk gör. Vi driver som bekant ett företag på gården. Enligt vissa betyder det att vi har öppet (och är glada över att folk hör av sig!) dygnet runt, alla dagar!

Här kommer några guldkorn:

Igår var det final i Let's Dance, pärona var överfötjusta och vi samlades alla och hejade på Anton Hysén (sidetrack: kan inte någon snälla få honom hetero??). Tills... Knack knack! "Jaha, hej?" Två töser cirkus 13 står utanför dörren. Klockan är alltså halv nio. "Jo vi undrar om vi kan rida i morgon?" "ööh, alltså... Nä, vi har tyvärr inga ridningar i helgen." Flickorna tackar för sig och försvinner. 20 min senare... Knack knack. Öppnar för medelålders kvinna. "Hej hej, mina flickor var här tidigare." "Ja?" "Ja vi bor här i närheten och undrar om dom kan få komma och rida i morgon?" "Nej, som sagt, inga ridningar i helgen!" "Okej, okej, kan vi höra av oss en annan dag då?" Visst visst. Seriöst, kl 9 en fredagkväll??

Påskafton, eftermiddag/kväll: Vi samlas runt bordet som står dukat när det knackar på dörren. 2 kvinnor runt 40 är på besök hos sina pappa över påsken och han bor i närheten och nu undrar dom om dom kan få titta i affären? Påskafton! Men okej, vi öppnar. Efter en halvtimme tackar dom för sig och går, utan att ha handlat något...

Och en personlig favorit:

Ute på tur med 4 kvinnor runt 50, alla ridvana. En av dem rider fram till mig och säger att hon har mens och har blött genom tampongen. Okej, ja vi stannar snart så då kan du byta. Nänä, hon har ingen med sig. Rider vi möjligtvis förbi en affär? Ööh, nää, asså, vi är ju ute i skogen? Varpå kvinnan (kom ihåg att hon är 50 år gammal!) utbrister: "Oj då! Vad gör VI åt det?" Ehe! JAG tänker då inte göra något åt det!! Nog för att jag är service-minded, men där ungefär går gränsen!